Operacija štrlečih ušesOperacija štrlečih ušes

Štrleča ušesa po nekaterih podatkih prizadenejo vsakega dvajsetega Evropejca, še posebej težko pa se z njimi soočajo otroci oziroma najstniki v najbolj občutljivem obdobju – puberteti. Čeprav je nepravilna lega ušes predvsem estetska težava, lahko močno krha našo samozavest. Na srečo pa je mogoče korekcijo štrlečih ušes uspešno opraviti.

Spremenjena oblika ušes naj bi bila dedna in nastane zato, ker se v ušesnem hrustancu ne razvijejo primerne gube. Nepravilnosti ušesa je možno odpraviti z operacijo, a je z njo priporočeno vsaj do dopolnjenega petega leta starosti. Takrat namreč uho doseže 90 % odrasle velikosti in je že v celoti izoblikovano. Štrleča ušeca so pogosto lahko, predvsem med mladostniki, tarča posmeha, kar lahko pusti trajne posledice v duševnem razvoju.

Kako poteka operacija štrlečih uhljev?

Kirurško korekcijo štrlečih ušes t.i. otoplastika se ponavadi opravi v splošni anesteziji za otroke do starosti 12 let, pri starejših pa je možna operacija tudi v lokalni anesteziji. Kožni rez poteka za ušesom, tik nad gubo, kjer se uho stika s skalpom. Zato pooperativna brazgotina praktično ni vidna. Pri posegu strokovnjaki hrustanec preoblikujejo, stanjšajo, po potrebi pa ga tudi delno odstranijo in zapognejo nazaj proti glavi. To se doseže z različnimi tehnikami: s šivanjem hrustanca ali pa oslabitvijo površinske napetosti hrustanca s prednje strani. Pooperativna brazgotina je odvisna od lastnosti kože pri celjenju ran. Uho pri operaciji vedno hiperkorigirajo. To pomeni, da je uho po operaciji bolj prislonjeno k glavi, kot je bilo načrtovano, ker se v pol leta po operaciji ponovno rahlo razpre do pričakovane oblike. Rana se zašije s podkožnimi, samorazgradljivimi šivi in jih zato ni potrebno odstranjevati.

Poseg, ki traja približno 1–2 uri, se zaključi s povitjem ušes z elastičnim povojem, ter ga odstranimo 7 dni po operaciji. Oteklina in podplutbe izginejo v približno 14 dneh, dokončna oblika uhljev je dosežena v približno 1–2 mesecih. Od sedmega dne po operaciji tudi več ni potrebno nositi nobenega povoja čez dan. Pomembno pa je še nositi trak preko obeh uhljev ponoči, pri igri z drugimi otroki ali pa pri aktivnostih, kjer bi se lahko oblika uhlja poškodovala. Prve 4 tedne po operaciji se tudi odsvetuje igranje kontaktnih športov (košarka, nogomet …).

 

Vir: www.bogastvozdravja.si in www.bibaleze.si