Motnje erekcije

Igro Bizjak, Prim. Mag. dr. med., specialist urolog

Motnja erekcije ali eriktilna disfunkcija ni nevarna, a se življenje zaradi nje zelo spremeni. To ni le težava moškega, ki se z njo sooča, temveč prizadene tudi njegovo partnerko. Zaradi motnje erekcije je prizadeta samozavest moškega, moški se sooča z občutkom, da izgublja svojo moč, celo svojo pravo identiteto. Zato se zapira vase, postane nekomunikativen, razdražljiv, vzkipljiv. Zaradi tega trpi partnerka, posledično tudi družina, pogosto pa tudi širša okolica… Vendar obstajajo načini, kako si pomagati.

Kaj je motnja erekcije?
Motnja erekcije ali erektilna disfunkcija je nezmožnost doseganja in vzdrževanja erekcije za uspešen spolni odnos. Včasih so to motnjo imenovali impotenca, danes pa se ta izraz uporablja le redko. V svetu se z motnjami erekcije sooča 52 % moških med 40. in 70. letom starosti. V Sloveniji ima po ocenah strokovnjakov težave z erekcijo približno 130.000 moških med 18. in 70. letom starosti, torej vsak peti moški.

Zakaj nastane?
Najpogostejši vzroki erektilne motnje so organske narave (srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen, zdravila, operacije ali poškodbe v predelu medenice, nevrološke bolezni, motnje v delovanju endokrinih žlez), sledijo psihogeni vzroki in kombinacija obojih. Približno v 10 % primerov vzroka ni mogoče določiti. Tveganje za motnjo erekcije povečujejo tudi čezmerno pitje alkoholnih pijač, kajenje in prevelika telesna teža.

Zdravnik lahko ob pregledu odkrije še druge bolezni. Raziskave namreč kažejo, da je motnja erekcije lahko zgodnji opozorilni znak za sladkorno bolezen ali srčno-žilne bolezni, ki se lahko stopnjujejo v srčni infarkt ali možgansko kap. Zdravnik zato preveri, ali imate katero od teh bolezni in jih, če je potrebno, začne ustrezno zdraviti.

Če se zgodi …
Če opazite motnjo erekcije pri sebi ali pri svojem partnerju, nikar ne obupajte! Težavo zaupajte svojemu zdravniku.

Vabljeni ste v našo specialistično ambulanto za motnje erekcije, ki jo vodi priznani urolog prim. asist. mag. Igor Bizjak v sodelovanju s kardiologom, kar je edinstveni primer tovrstnega sodelovanja pri nas. Dejavniki tveganja za razvoj erektilnih motenj so namreč zelo podobni dejavnikom tveganja za srčno-žilna obolenja.

Pridite in diskretno se boste pogovorili z specialistom urologom, ki bo ugotovil vaš vzrok motenj in vam hitro pomagal rešiti težavo. Spet se boste počutili tako vitalni kot nekoč.