Kaj je sklerozacija krčnih žilKaj je sklerozacija krčnih žil

Krčne žile manjšega premera lahko zdravnik odpravi tudi s sklerozacijo. To je postopek, med katerim se v veno vbrizga sredstvo, ki povzroči, da se notranja plast vene odlušči in zlepi. Ko je zlepljena in po njej ne teče kri, postane nevidna. V nekaterih primerih se na mestu, kjer je bila pred posegom varica, napravi rjavkasta sled. Včasih je treba sklerozacijo tudi večkrat ponoviti.

Po posegu je treba okončine določen čas povijati z elastičnim povojem ali redno nositi ustrezne medicinske kompresijske elastične nogavice. Nekateri flebologi pri sklerozaciji namestijo tako imenovane “fiksne povoje”, ki ostanejo na zdravljeni okončini nekaj dni, s čimer skrajšajo postopek zdravljenja in ga nekoliko poenostavijo.

Običajno je na eni okončini potrebnih več posegov, časovni presledki med njimi pa niso strogo določeni.

Tovrstnega zdravljenja se ne opravlja v poletnem času, saj je takrat tako rekoč nemogoče izvajati predpisano kompresijsko terapijo.

Kljub temu, da s sklerozacijo odstranimo obstoječe pajkaste in druge krčne žile pa se je potrebno zavedati, da takšno zdravljenje ne preprečuje pojava novih razširjenih žil.