Operacija nosu – rinoplastikaOperacija nosu – rinoplastika

Nos – središče vašega obraza 

Mnogi ljudje so nezadovoljni s svojim nosom. Težava je še toliko večja, ker gre za enega izmed najbolj izpostavljenih organov, ki ga je nemogoče skriti pred pogledi drugih. Nezadovoljstvo lahko počasi preraste v večje frustracije, ki povzročijo upad samozavesti, v skrajnih oblikah pa privedejo celo do izogibanja socialnim interakcijam. V tem primeru je smiselno razmisliti o rinoplastiki, estetski korekturi nosu, s katero je mogoče spremeniti njegovo obliko, velikost ali širino. Pomembno je predvsem, da je videz nosu v simetriji s celotnim obrazom, zato je smiselno, da glede popravkov upoštevate nasvete kirurga. Tisto, kar morda sami pojmujete kot “popoln nos”, namreč ni nujno skladno z vašimi obraznimi proporci. Izbranega estetskega kirurga lahko poprosite tudi za računalniško animacijo, s pomočjo katere si boste lažje predstavljali končni rezultat. Mnogokrat so težave, zaradi katerih se posamezniki odločijo za rinoplastiko, tudi povsem funkcionalne narave (najpogosteje gre za oteženo dihanje). V tem primeru stroške posega načeloma krije zavarovalnica.

Potek rinoplastike 

Rinoplastika je najbolj pogost poseg, ki ga opravljajo estetski kirurgi, zato je večinoma že skoraj povsem rutinski. Načeloma poteka v splošni anesteziji, traja pa do največ 60 minut. Domov se boste lahko odpravili še isti dan, vendar je priporočeno, da si po posegu privoščite nekaj dni počitka. Pri večini pacientov postoperativne bolečine niso prisotne, kljub temu pa imejte za vsak primer na zalogi tudi nekaj protibolečinskih sredstev. Kirurg vam bo najverjetneje predpisal tudi zdravila proti kihanju. Možni sta dve različni tehniki rinoplastike, in sicer “zaprta” (rezi znotraj nosnic) ter “odprta” (rezi na zunanji strani nosu). Pacient mora še približno teden dni po posegu nositi opornico, ki se v primeru, da celjenje poteka normalno, sname ob kontrolnem pogledu.

Prej & potem

Po operaciji nosu se običajno pojavi oteklina, ki pa naj vas ne prestraši. Gre le za začasno in povsem običajno stanje, ki bo že v nekaj dneh minilo. Uspešnost rinoplastike je izjemno visoka, zapleti pa so zelo redki. Zelo pomembno je sicer, da se pred posegom natančno pogovorite s kirurgom in imate realna pričakovanja. Nekaj primerov uspešno izvedenih operacij nosu si lahko ogledate tudi na naslednji povezavi: