Ortopedski pripomočkiOrtopedski pripomočki

Ponudba

Ponudba ortopedskih pripomočkov se vse bolj širi, zaradi česar je močno olajšano življenje pacientov, ki imajo težave z gibali. Med najbolj iskane ortopedske pripomočke spadajo ortopedska obutev in različne opornice – za hrbet, vrat, nogo, roko, trebuh … Pomembna kategorija ortopedskih pripomočkov je tudi rehabilitacijska oprema, predvsem hodulje in bergle, ki pacientu omogočajo hitrejše okrevanje in opravljanje najnujnejših stvari. Po določenih poškodbah je zelo priporočljiva tudi uporaba vadbene opreme, kar bo obnovilo funkcionalnost prizadetega dela gibal. Ortopedski pripomočki zajemajo še veliko število bolj specifičnih izdelkov, zato se praktično za vsako gibalno težavo najde ustrezno pomagalo. 

Kako izbrati pravi ortopedski pripomoček?

Ortopedske pripomočke je priporočljivo kupovati v za to specializiranih trgovinah, najbolje bo, da se odločite za osebni obisk. Izkušeni prodajalci vam bodo namreč najlažje svetovali, kateri ortopedski pripomoček bi bil najprimernejši za vaše težave. Ta možnost je zelo uporabna predvsem v primeru, da se o svojih težavah in o izbiri najprimernejšega ortopedskega pripomočka predhodno niste posvetovali s specialistom. Nekatere trgovine z ortopedsko opremo ponujajo tudi spletno nakupovanje z možnostjo vračila/zamenjave izdelka v določenem roku, če ugotovite, da vam ta ne ustreza. Pomembno je, da si za izbiro ortopedskega pripomočka vzamete dovolj časa in pridobite strokovno mnenje, sicer lahko ta povzroči več škode kot koristi.

Do kritja katerih stroškov ste upravičeni?

Za določene ortopedske pripomočke vam lahko izbrani zdravnik izda naročilnico ali pa vas napoti k ustreznemu specialistu (ortopedu), ki vam bo predpisal ustrezen ortopedski pripomoček. V teh primerih bo stroške izdelave ortopedskega pripomočka krilo zdravstveno zavarovanje, vendar pa morate upoštevati, da je za vsak ortopedski pripomoček določena trajnostna doba, znotraj katere niste upravičeni do novega izdelka, zato je nujno, da z ortopedskimi pripomočki ravnate zelo previdno. Nakup manjših, manj nujnih ortopedskih pripomočkov je večinoma samoplačniški. Kadar določen ortopedski pripomoček potrebujete le za kratek čas (na primer ob odpustu iz bolnišnice), si ga lahko tudi izposodite, vendar pa morate imeti tudi v tem primeru urejeno zdravstveno zavarovanje.