Terapevtska masaža hrbtaTerapevtska masaža hrbta

Bolečine v hrbtenici

Le redki posamezniki še niso doživeli bolečin v hrbtenici, ki lahko močno ovirajo vaše vsakodnevno funkcioniranje. Bolečine v hrbtenici se velikokrat pojavljajo kot posledica nepravilne drže (predvsem pri sedenju), še pogostejši vzrok zanje pa je dvigovanje pretežkih bremen ali nepravilen način dvigovanja, zaradi česar prihaja do obrabe medvretenčnih ploščic, ki omogočajo gibljivost hrbtenice in imajo obenem blažilno vlogo. Z bolečinami v hrbtenici je tako povezano omejeno gibanje. V nekaterih primerih se bolečine v hrbtenici pojavijo tudi zaradi poškodbe pri športu. Marsikateri šport namreč predstavlja precejšnjo obremenitev za vašo hrbtenico, zato morate biti pri intenzivnejših športnih aktivnostih še posebej previdni. To pa nikakor ne pomeni, da bi se morali izogibati telesni aktivnosti, saj lahko po drugi strani težave s hrbtenico povzroči tudi pomanjkanje gibanja.

Razlika med klasično in terapevtsko masažo

Eden izmed načinov za odpravljanje težav s hrbtenico je tudi masaža, še posebej terapevtska. Terapevtska masaža hrbta sicer načeloma poteka precej podobno kot klasična, le da je več pozornosti namenjene obolelim mestom oziroma predelom, kjer so bolečine najbolj izrazite. Pritisk pri terapevtski masaži je načeloma nekoliko močnejši, saj se na ta način lažje odpravijo mišične zatrdline. Ugodni učinki so opazni že po prvi seansi, za dolgotrajnejše rezultate pa bo potrebnih več obiskov. Pomembno je, da izberete izkušenega maserja/terapevta, ki bo znal prepoznati, za katero obliko težav s hrbtenico gre v vašem primeru, in bo temu prilagodil masažo.

Kronične bolečine v hrbtenici – je masaža dovolj?

Terapevtska masaža je primerna predvsem za lajšanje lažjih oblik bolečin v hrbtenici, ki jih je mogoče na ta način celo povsem odpraviti. Resnejše težave s hrbtenico je s terapevtsko masažo sicer mogoče nekoliko ublažiti, vendar v večini primerov zgolj ta pristop ni dovolj. Če se soočate s kroničnimi bolečinami v hrbtenici, ki vas močno ovirajo že pri najbolj osnovnih opravilih, vam priporočamo, da se čim prej dogovorite za termin pri izbranem ortopedu. Ta vam bo na podlagi natančne diagnoze svetoval glede nadaljnjega poteka zdravljenja.