10 nasvetov za ohranjanje zdrave hrbtenice10 nasvetov za ohranjanje zdrave hrbtenice

  1. Ko stojite, imejte kolena nekoliko pokrčena, z eno nogo pa stopite rahlo naprej. To bo razbremenilo vaš hrbet.
  2. Med sedenjem naj bodo vaša kolena malo višje kot boki, kar bo zagotovilo dobro podporo spodnjemu delu vašega hrbta.
  3. Za doseganje predmetov, ki so višje od vaših ramen, uporabite stol.
  4. Težkih predmetov ne premikajte tako, da jih vlečete, ampak jih raje potiskajte, saj je to precej manj obremenjujoče za vašo hrbtenico.
  5. Naučite se pravilnega dvigovanja težjih bremen. Pomagate si lahko z naslednjim posnetkom, kjer je prikazan način dvigovanja, s katerim se boste izognili poškodbam hrbtenice:

  1. Pri prenašanju stvari jih enakomerno porazdelite v obe roki. Če morate nositi en večji predmet, ga držite čim bližje ob telesu.
  2. Če pogosto spite na hrbtu, si pod kolena podložite blazino, kar bo zmanjšalo pritisk na hrbtenico. Za zmanjševanje obremenjenosti hrbtenice je primerno tudi spanje na boku z blazino med koleni.
  3. Izgubite odvečno telesno težo, saj ta predstavlja precejšnjo obremenitev za vaš hrbet.
  4. Opustite kajenje. Kadilci so namreč precej bolj nagnjeni k bolečinam v hrbtenici kot nekadilci, saj nikotin upočasnjuje dotok krvi do medvretenčnih ploščic, ki imajo blažilno vlogo.
  5. Ne ignorirajte blažjih bolečin v hrbtu. Priskrbite si protivnetna sredstva, pomaga pa lahko tudi nežno raztegovanje, ki naj mu sledijo hladni obkladki. Če nič od tega ne učinkuje, se čim prej naročite pri ortopedu, saj se lahko sicer hitro pojavijo precej bolj resne bolečine. Na uspešnost zdravljenja težav s hrbtenico namreč odločilno vpliva prav hitra diagnoza in z njo povezana ustrezna terapija.