Kako se izogniti ali omiliti nastajanje krčnih žil?Kako se izogniti ali omiliti nastajanje krčnih žil?

Kako se izogniti ali omiliti nastajanje krčnih žil?

Vensko popuščanje ali krčne žile so pogosta težava, ki ne doleti le žensk v zrelih letih, temveč tudi vse več mladostnic. Gre za razširjene vene, ki se pojavijo zlasti na spodnjem delu nog. Nastanejo tako, da se zaradi povečanega tlaka v venah žilne stene razmaknejo, pri tem pa se zaklopke ne zapirajo več povsem, to pa oteži mišično potiskanje krvi proti srcu, zato začne mišična črpalka popuščati. Vene se debelijo in vijugajo, tako pa nastanejo krčne žile.

Simptomi, ki se pri tem najpogosteje pojavljajo so: pogost občutek težkih nog, krči, pekoča bolečina in srbenje. Čeprav na nastanek krčnih žil vplivajo nekateri dejavniki, kot so dednost, starost, spol, nosečnost in pretirana telesna teža, lahko za to, da bi se jim izognili, marsikaj storimo tudi sami.

Ko se v nogah pojavi kakšen od zgoraj opisanih simptomov ali pa če se želite izogniti krčnih žilam v prihodnosti, lahko upoštevate naslednje nasvete.

1. Počivajte z dvignjenimi nogami

Ko se uležete k počitku, poskrbite da so noge rahlo dvignjene. Tako bo kri lažje tekla v smeri proti srcu in ne bo zastajala.

2. Gibanje je ključno

Gibanje je nadvse pomembno. Cirkulacijo spodbuja že hoja, zato se večkrat odpravite na sprehod. skratka izkoristite vsako minuto za gibanje in šport.

3. Izogibajte se dolgotrajnemu stanju in sedenju

Ne stojte predolgo na enem mestu, če pa že pa poskrbite, da se tu in tam malo razgibate (prestopanje, počepi,…). Če je le mogoče se tudi sprehodite. Tudi če veliko sedite, večkrat dvignite noge, ne sedite s prekrižanimi nogami, ko je priložnost se sprehodite. Pomagate si lahko tudi s posebnimi kompresijskimi prevezami.

4. Ohranjajte idealno telesno težo

Če ste pretežki, je cirkulacijski sistem bolj obremenjen, teža pa med gibanjem obremeni predvsem spodnje okončine.

5. Privoščite si kopel

Če so vaša stopala pogosto hladna, cirkulacija krvi ni optimalna. Spodbudila jo bo kopel, pri kateri izmenjujete vročo in mrzlo vodo.

6. Visoke pete? Stran z njimi!

Ljubiteljice visokih pet so bolj podvržene nastanku krčnih žil. Visoke pete namreč precej spremenijo naravni položaj nog, poveča pa se tudi pritisk nanje.

Vir: www.siol.net