Botulinski toksin

V dermatologiji Botulinski toksin uporabljamo za odpravljanje gub, ki nastanejo zaradi delovanja določenih mimičnih mišic. Ko izražamo čustva (veselje, začudenje, jezo…), krčimo mimične obrazne mišice in posledično gubamo kožo nad njimi; nastajajo plitve gube, ki se z leti poglabljajo in postajajo statične. Botulinski toksin je nevromodulator, ki začasno zmanjša mišično aktivnost, v želene mišice ga vbrizgamo s tanko iglo. Poseg je minimalno boleč.

Na ta način lahko odpravimo drobne gube v okolici zunanjih očesnih kotov, prečne gube na čelu, vzdolžne gube med obrvmi in tudi gube na vratu. Enako učinkovit je pri moških in pri ženskah. Postopek je hiter,gube se delno zgladijo že v treh dneh, končni učinek pa ocenjujemo po 7-10 dneh.

Metoda je idealna za pomlajevanje zgornjega dela obraza, kjer se zaradi prekomerne uporabe mimičnih mišic pojavijo prve plitve gube že kmalu po 30 letu. Predvsem zaradi pokončnih gub med obrvema postja izraz na obrazu strog. Z botulinskim toksinom zgladimo mimične gube, z rednim apliciranjem pa učinkovito preprečujemo nastajanje trajnih, globokih gub.